Goańskie ciastka krewetkowo-kokosowe

Goańskie ciastka krewetkowo-kokosowe
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 3-4 łyżki oleju roślinnego
  • 350 g surowych krewetek, oczyszczonych i umytych
  • 3 łyżki wiórków kokosowych, namoczonych w gorącej wodzie
  • 4 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 8 g imbiru, obranego i posiekanego
  • ½ małej cebuli, pokrojonej
  • duża garść liści kolendry
  • ¼ łyżeczki czerwonego chili w proszku
  • 1½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 4 goździki
  • ⅓ łyżeczki kurkumy
  • 8 łyżeczek czarnego pieprzu
  • mały kawałek cynamonu
  • 100 g bułki tartej
  • 2 jajka, rozkłócone

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozetrzyj goździki, pieprz, kmin rzymski i cynamon na gładką pastę.

Rozgrzej łyżkę oleju na dużej patelni. Dodaj cebulę i ją przyrumień. Dodaj imbir, czosnek, sól i smaż 45-60 sekund. Dodaj krewetki, kurkumę, przyprawy i smaż kolejne 2 minuty.

Przełóż wszystko do blendera. Odsącz wiórki kokosowe i wyciśnij nadmiar wody. Dodaj do krewetek i miksuj, aż zrobi się papka, ale zostanie trochę małych kawałków krewetek. Dopraw do smaku. Dodaj trochę rozkłóconych jajek, 2 łyżki bułki tartej i kolendrę.

Rozgrzej olej na patelni. Uformuj ciastka, maczaj w jajku i bułce tartej. Smaż na złocisty kolor.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA