Zupa z kurczaka z trawą cytrynową i makaronem

Oceń przepis:
Przygotował:
Kinga Paruzel
- Seria kulinarna:
- Z.U.P.A. (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Dania dietetyczne
- Ilość osób:
- 4
- Czas przygotowania:
- 1 godzina, 30 minut
Składniki:
- 2 podudzia kurczaka
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- makaron razowy penne
- 1 l wody
- 1 marchewka
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- sok z połowy limonki
- świeża kolendra
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Dokładnie umyj podudzia kurczaka, a następnie ściągnij z nich skórę, wrzuć do garnka i zagotuj. Następnie obierz marchewkę i pokrój w cienkie plasterki. W międzyczasie ugotuj makaron. Obierz czosnek i posiekaj chili w drobne paseczki. Trawę cytrynową obierz ze zdrewniałej, zewnętrznej łodygi. Uderzając o blat kuchenny zmiękczysz twardą końcówkę i uwolnisz aromat trawy cytrynowej. Kiedy woda z kurczakiem już się zagotuje, ściągnij z niej szumowiny i dodaj do niej przygotowane wcześniej składniki: trawę cytrynową, czosnek, chili i marchewkę. Z bulionu wyjmij kurczaka, przestudź go i oddziel mięso od kości. Bulion dopraw jeszcze sosem sojowym i sokiem z limonki. Tak przygotowaną zupę podawaj z makaronem, kawałkami kurczaka i świeżą kolendrą.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze