Sernik truskawkowy na spodzie z michałków z galaretką octową

Sernik z truskawkowy na spodzie z michałków zobacz Sernik z truskawkowy na spodzie z michałków 2018-06-19 13:00:05
Sernik z truskawkowy na spodzie z michałków
Oceń przepis:
41 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • Masa serowa:
  • 300 g zmielonego twarogu
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 g truskawek
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
Spód:
  • 200 g białych Michałków
  • 100 g ciastek owsianych ciastek
Galaretka:
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • 350 ml wody
  • 3 łyżki octu truskawowo-rabarbarowego
  • 3 łyżki dobrego soku wiśniowego

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Michałki kroimy drobniej i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Ciastka przekładamy do woreczka i tłukąc wałkiem lub tłuczkiem rozgniatamy na okruszki. Do ciastek wlewamy ciepłe, rozpuszczone michałki i łączymy za pomocą łopatki. Masą wykładamy spód tortownicy o śr. 24 cm. Dociskamy i wyrównujemy układając na masie kawałek folii spożywczej. Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy masę serową.

Do jednego kubeczka wsypujemy 3 łyżki żelatyny i zalewamy ją 3 łyżkami zimnej wody, do drugiego wsypujemy 1 łyżkę żelatyny i zalewamy 2 łyżkami zimnej wody. W rondelku podgrzewamy 3 łyżki wody i rozpuszczamy w niej pierwszą żelatynę, nie gotujmy!
Truskawki miksujemy z cukrem i dolewamy stopniowo przestudzoną żelatynę.
Twaróg miksujemy i dodajemy do niego wanilię i masę truskawkową. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie, ale dokładnie, z masą twarogową.
Boki foremki zabezpieczamy folią spożywczą lub folią cukierniczą. Przelewamy całość na spód z Michałków i wstawiamy do lodówki. Do rondelka wlewamy 350 ml wody, dodajemy ocet i sok z wiśni, podgrzewamy, aż zacznie wrzeć. Ściągamy z gazu i rozpuszczamy drugą, napęczniałą żelatynę. Studzimy i przelewamy na sernik, który lekko już stężał w lodówce. Wstawiamy do lodówki na min. 4 h, a najlepiej na całą noc.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE