Galaretka karmelowa

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań Urodziny dziecięce (odc.2)
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 325 g cukru
  • »' class='popover-hover'>500 g truskawek
  • 100 g orzechów laskowych
  • 10 g żelatyny
  • 300 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 300 ml śmietany 36%

Kalkulator wag i miar

Przepis

Truskawki zmiksuj z cukrem (100 g). Żelatynę namocz w miseczce z wodą, aż utworzy żel. Orzechy laskowe upraż na patelni. Następnie otrzyj je ze skórki na ściereczce. W rondlu rozpuść cukier (100 g) i 50 ml wody. Podgrzewaj, aż utworzą karmel. Wrzuć orzechy i zamieszaj, aby całe pokryły się karmelem. Gdy są jeszcze gorące rozsmaruj je na posmarowanej olejem blasze. W tym samym rondlu rozpuść 125 g cukru z 50 ml wody. Gotuj, aż utworzą karmel. Dolej mleko, cukier waniliowy i śmietanę. Zagotuj. Zdejmij z ognia i dodaj namoczoną żelatynę. Mieszaj, aż cała żelatyna się rozpuści. Masę wlewaj do metalowych lub silikonowych foremek lub dużej formy.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE