Siekany śledź w aromacie gryki pod kołderką z bryndzy

Siekany śledź w aromacie gryki pod kołderką z bryndzy
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.90
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia polska
Ilość osób:
1

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Filet ze śledzia zamoczyć w mleku na ok. 1 godzinę, aby wytrącić sól. Następnie zblendować pieczoną paprykę i wymieszać z bryndzą oraz posiekanym szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem. Śledzia wyjąć z mleka i odsączyć na papierowym ręczniku. Następnie posiekać go w kostkę i wymieszać z odrobiną miodu gryczanego i musztardy. Pozostałą ilość miodu i musztardy wymieszać z olejem lnianym oraz octem winnym tak, aby powstał jednolity sos. W rozgrzanym do temperatury 200 stopni C piekarniku wypiec chips z szynki. Ausztacher wyłożyć cienkim zblanszowanym plastrem marchewki. Spód wyłożyć siekanym śledziem i przykryć bryndzą z papryką. Wyjąć ausztacher, a wierzch dania nakryć kółkiem zblanszowanej pory. Całość udekorować kosteczką z buraka i chrupiącym chipsem z szynki. Sosem polać wedle uznania. Danie to łączy bardzo polskie smaki i składniki w nowoczesny sposób.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE