Jagodzianki z sosem z białej czekolady

Jagodzianki z sosem z białej czekolady
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Grillowa Polana (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 cukry wanilinowe
  • 50 g drożdży
  • szczypta soli
świeże jagody
Polewa:
  • 600 g białej czekolady
  • 600 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia.


Jagody łączymy z cukrem i 1 łyżką mąki ziemniaczanej.


Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na porcje, każdą delikatnie rozciągamy, do środka dajemy porcję jagód, zlepiamy i jeszcze na chwilę odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie przekładamy na grill na prostą blaszkę, smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w 200 stopniach ok 5 minut, aż jagodzianki będą miały rumiany kolor.


Mleko podgrzewamy, dodajemy pokrojoną drobno czekoladę, mieszamy do połączenia. Jagodzianki podajemy na sosie, posypane cukrem pudrem i świeżymi jagodami.


 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE