Rustykalne ciasto z jabłkami

Rustykalne ciasto z jabłkami
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
4

Przepis


Ciasto:
150 g mąki
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
110 g masła w kawałkach
40 ml lodowatej wody
1/2 łyżeczki wanilii

Nadzienie:
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
6 obranych, pokrojonych jabłek
1 łyżeczka masła (niekonieczne)

Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Dodaj kawałki masła i utrzyj palcami, aż powstaną okruszki. Zrób wgłębienie. Wlej wodę i dodaj wanilię. Szybko zacznij ubijać ciasto widelcem. Włóż je do lodówki na 15 min przed rozwałkowaniem. Podgrzej piekarnik do temperatury 230°C. Rozwałkuj ciasto. Połóż je na blasze. W misce wymieszaj cukier, mąkę i cynamon. Wrzuć kawałki jabłek i obtocz je. Teraz przełóż je na ciasto. Posmaruj gdzieniegdzie masłem. Zawiń brzegi ciasta do góry. Nie powinny całkowicie zakryć jabłek. Piecz, aż ciasto zarumieni się i będzie kruche, a jabłka staną się miękkie, czyli około 40 – 45 min.

© Laura Calder

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE