Sałatka z bresaolą

Sałatka z bresaolą
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki:

3 kromki chleba
2 łyżki oliwy extra vergine

sos:
3 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka octu z białego wina
sól i świeżo zmielony pieprz
1 ząbek czosnku

sałatka:
2 małe główki sałaty rzymskiej
1 garść rukoli
100 g rzodkiewek
20 czarnych oliwek
2 jajka
80 g bresaoli w plasterkach
2 łyżki parmezanu w płatkach plus do posypania

Przygotowanie:

Kromki chleba pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić chleb i smażyć, aż się zrumieni. Zdjąć chleb z patelni i osączyć na papierze kuchennym. Sałatę umyć, osuszyć i podzielić na listki. Rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić na ćwiartki. Ząbek czosnku obrać i rozgnieść. Połączyć składniki sosu w dzbanku i mieszać aż powstanie emulsja. Usunąć czosnek. Do dużej miski wrzucić sałatę i rukolę, wsypać rzodkiewki, 2 łyżki parmezanu w płatkach i oliwki, włożyć jajka, polać sosem i lekko przemieszać. Ułożyć na talerzach plasterki bresaoli, rozłożyć porcje sałatki, posypać grzankami z chleba, płatkami parmezanu i podawać.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE