Brokuły z makaronem orecchiette, sałatka z cukinii z mozzarellą i sałatka z prosciutto i melona

Brokuły z makaronem orecchiette, sałatka z cukinii z mozzarellą i sałatka z prosciutto i melona
Oceń przepis:
46 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
30 minut Jamiego (odc. 39)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:



MAKARON:
125 g parmezanu
1 duży brokuł
200 g młodych fioletowych brokułów
1 puszka (30 g) anchois w oleju
1 czubata łyżka kaparów
1 mała suszona chilli
3 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku
500 g suszonego makaronu orecchiette

SAŁATKA Z CUKINII:
3 duże gałązki świeżej mięty
½ świeżej czerwonej chili
1 cytryna
200 g młodej cukinii, różnokolorowej
1 pudełko (125 g) małych kuleczek mozzarelli (bocconcini di mozzarella)

SAŁATKA Z PROSCIUTTO I MELONA:
mały pęczek świeżej bazylii
½ cytryny
12 plastrów prosciutto
1 melon (cantaloupe)
ocet balsamiczny

PRZYPRAWY:
oliwa
oliwa extra vergine
sól morska i czarny pieprz

NA POCZĄTEK:
Przygotuj wszystkie składniki i wyposażenie. Zamontuj w malakserze drobną tarkę. Napełnij i zagotuj czajnik wody. Postaw dużą patelnię na małym ogniu.

MAKARON:
Odkrój skórkę z parmezanu i odłóż na później. Zetrzyj ser w malakserze i przełóż do miski. Odkrój różyczki od łodygi zielonego brokuła. Przytnij suche końce łodyżek fioletowych brokułów. Odłóż różyczki zielonego brokuła i młode fioletowe brokuły na bok. Zamontuj w malakserze zwykły nóż. Przekrój na pół łodygę zielonego brokuła i włóż ją do pojemnika malaksera wraz z połową filecików i olejem z puszki anchois oraz osączonymi kaparami. Dodaj rozkruszoną, suszoną chili. Obierz i dodaj 3 ząbki czosnku, a następnie zmiksuj wszystko pulsacyjnie na pastę. Wlej wrzątek do dużego, głębokiego rondla i postaw na dużym ogniu. Wlej mniej więcej 3 łyżki oliwy na dużą patelnię i przełóż na nią pastę brokułową. Wymieszaj, a następnie dorzuć trochę listków tymianku oderwanych od zdrewniałych łodyżek. Dolej niecałą szklankę wody i dodaj zachowaną skórkę od parmezanu. Przemieszaj i smaż pastę na średnim ogniu. Pilnuj zawartości patelni, mieszając od czasu do czasu. Zagotuj czajnik wody. Wrzuć makaron do rondla z osolonym wrzątkiem i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pod uchyloną pokrywką. Masz teraz jakieś 12 minut, żeby zrobić dwie sałatki, więc się pospiesz!

SAŁATKA Z CUKINII:
Połóż listki mięty na desce. Dołóż pół czerwonej chili, zetrzyj skórkę z połowy cytryny, a następnie posiekaj wszystko drobniutko. Przełóż wszystko na środek półmiska, skrop trzema łyżkami oliwy extra vergine i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dopraw dressing szczyptą soli i pieprzu, sprawdź smak i ewentualnie skoryguj. Potnij obieraczką cukinie na wstążki wprost na półmisek z dressingiem. Odsącz kulki mozzarelli z zalewy. Postaw półmisek z sałatką z cukinii na stole, ale przemieszaj dopiero przed samym jedzeniem. Kulki mozzarelli połóż na półmisku po wymieszaniu sałatki.

MAKARON:
Zamieszaj makaron, żeby się nie skleił. Po 5 minutach dodaj zachowane różyczki zielonych i fioletowych brokułów.

SAŁATKA Z PROSCIUTTO I MELONA:
Oberwij listki bazylii, drobniejsze odłóż na bok do przybrania. Duże utrzyj w moździerzu ze szczyptą soli na gęstą masę. Dodaj dwie łyżki oliwy extra vergine oraz sporo soku z cytryny. Fantazyjnie ułóż plastry prosciutto na półmisku. Przekrój melona na pół, usuń łyżką pestki, a następnie tą samą łyżką wybierz kawałki miąższu i rozłóż na półmisku z szynką. Skrop niewielką ilością octu balsamicznego i posyp zachowanymi, drobnymi listkami bazylii. Wyciśnij sok z połówek melona do moździerza z bazyliowym dressingiem, skrop sałatkę niewielką ilością dressingu i podaj na stół i półmisek, i moździerz.

MAKARON:
Usuń skórkę parmezanu z patelni z pastą brokułową. Nabierz do kubka trochę wody z garnka z makaronem, odsącz makaron i brokuły w cedzaku i przełóż na patelnię z pastą brokułową. Dodaj dwie garście startego parmezanu oraz chochlę-dwie wody po makaronie. Starannie i szybko wymieszaj aż uzyskasz lśniącą, luźną, cudowną mieszaninę. Posmakuj i dopraw, a następnie przełóż na półmisek i posyp garścią parmezanu. Skrop makaron oliwą extra vergine i rozrzuć nieco drobnych listków bazylii. Podaj do stołu wraz z resztą parmezanu do posypania.

PRZY PODANIU:
Gdy wszyscy są już przy stole, przemieszaj wstążki cukinii i dodaj kuleczki mozzarelli.

© Jamie Oliver 2010

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA