Złociste cebulki

Oceń przepis:
Przygotował:
Malka Kafka
- Seria kulinarna:
- Koszer macher (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia koszerna
Składniki:
- 4 duże cebule z ładnymi brązowymi łupinami
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 2-3 płatki macy
- 5-6 łyżek oleju
- świeża bazylia i oregano
- grubomielony pieprz
- sól
Przygotowanie:
Cebule umyj, nie obieraj. Odetnij górę w trzech czwartych wysokości. Środek natnij delikatnie na krzyż i wydrąż, żeby pozostawić nieuszkodzone 2-3 zewnętrzne warstwy cebuli. Połowę wykrojonej cebuli podsmaż na oleju. Dodaj odsączonego tuńczyka i pokruszoną na drobno macę. Na samym końcu dopraw posiekaną bazylią, oregano i grubomielonym pieprzem. Napełnij cebule farszem i zamknij odkrojoną wcześniej „czapeczką”. Ułóż ściśle jedną obok drugiej w formie. Polej lekko olejem i włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C na około 30-40 min. Danie będzie genialnie smakowało z białym winem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze