Złociste cebulki

Złociste cebulki zobacz Złociste cebulki 2018-06-19 12:26:30
Złociste cebulki
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Malka Kafka

Seria kulinarna:
Koszer macher (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia koszerna

Składniki:

  • 4 duże cebule z ładnymi brązowymi łupinami
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2-3 płatki macy
  • 5-6 łyżek oleju
  • świeża bazylia i oregano
  • grubomielony pieprz
  • sól

Kalkulator wag i miar

Przepis

Cebule umyj, nie obieraj. Odetnij górę w trzech czwartych wysokości. Środek natnij delikatnie na krzyż i wydrąż, żeby pozostawić nieuszkodzone 2-3 zewnętrzne warstwy cebuli. Połowę wykrojonej cebuli podsmaż na oleju. Dodaj odsączonego tuńczyka i pokruszoną na drobno macę. Na samym końcu dopraw posiekaną bazylią, oregano i grubomielonym pieprzem. Napełnij cebule farszem i zamknij odkrojoną wcześniej „czapeczką”. Ułóż ściśle jedną obok drugiej w formie. Polej lekko olejem i włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C na około 30-40 min. Danie będzie genialnie smakowało z białym winem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE