Carpaccio z marynowanego łososia

Carpaccio z marynowanego łososia
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.00
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Filet z łososia myjemy, delikatnie osuszamy ściereczką, kładziemy na talerzu; pokrywamy warstwą grubej soli i przykrywamy ciężką pokrywką. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Usuwamy sól, myjemy i osuszamy filet z łososia, ostrym nożem kroimy w cienkie plastry, (żeby plastry były jeszcze cieńsze, ubijamy je delikatnie pomiędzy dwiema warstwami folii do pakowania żywności). Myjemy i osuszamy szczypiorek i drobno siekamy. Sałatę oczyszczamy, myjemy w zimnej wodzie i delikatnie osuszamy ściereczką. Do miski wlewamy ocet, dodajemy oliwę z oliwek i zielony pieprz, dokładnie mieszamy widelcem wszystkie składniki. Dodajemy szczypiorek i nalewamy sos na duży płaski talerz, układamy plastry łososia i polewamy pozostałym sosem, marynujemy przez 1-2 godziny, co jakieś czas odwracamy plastry z jednej strony na drugą. Przed podaniem przekładamy plastry łososia na talerz, dekorujemy sałatą roszponką i skrapiamy marynatą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE