Carpaccio z marynowanego łososia

Oceń przepis:
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 300g fileta ze świeżego łososia
- 1 pęczek sałaty roszponki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu
- 100ml oliwy z oliwek
- 3-4 łyżki octu (najlepszy jest ocet malinowy)
Przygotowanie:
Filet z łososia myjemy, delikatnie osuszamy ściereczką, kładziemy na talerzu; pokrywamy warstwą grubej soli i przykrywamy ciężką pokrywką. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Usuwamy sól, myjemy i osuszamy filet z łososia, ostrym nożem kroimy w cienkie plastry, (żeby plastry były jeszcze cieńsze, ubijamy je delikatnie pomiędzy dwiema warstwami folii do pakowania żywności). Myjemy i osuszamy szczypiorek i drobno siekamy. Sałatę oczyszczamy, myjemy w zimnej wodzie i delikatnie osuszamy ściereczką. Do miski wlewamy ocet, dodajemy oliwę z oliwek i zielony pieprz, dokładnie mieszamy widelcem wszystkie składniki. Dodajemy szczypiorek i nalewamy sos na duży płaski talerz, układamy plastry łososia i polewamy pozostałym sosem, marynujemy przez 1-2 godziny, co jakieś czas odwracamy plastry z jednej strony na drugą. Przed podaniem przekładamy plastry łososia na talerz, dekorujemy sałatą roszponką i skrapiamy marynatą.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania na karnawał i imprezę
Przekąski
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze