Semla zobacz Semla 2018-06-19 13:00:04
Semla
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska

Składniki:

Nadzienie marcepanowe:
Bita śmietana:
  • 500 g kremówki
  • 35 g cukru

Kalkulator wag i miar

Przepis

Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. Rozkruszamy 20 g drożdży, dodajemy odrobinę cukru, odrobinę mleka podgrzanego do ok. 40 stopni C. Składniki mieszamy, żeby się dobrze połączyły.
Następnie dosypujemy resztę cukru i mąki. Dodajemy jajka i kardamon oraz dolewamy resztę mleka. Składników nie mieszany. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu.
Kiedy rozczyn jest już gotowy, wyrabiamy ciasto drożdżowe ręcznie. Na koniec dodajemy masło o konsystencji gęstej śmietany. Ciasto po wyrobieniu oprószamy odrobiną mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Podrośnięte ciasto dzielimy na 6 kawałków. Z każdego kawałka formujemy bułeczkę. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Oprószamy je mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 200 stopniach C przez ok. 10-15 minut, tak żeby były złociste z zewnątrz.
Przygotowujemy nadzienie migdałowe.
Płatki migdałowe wrzucamy do malaksera, następnie dodajemy cukier, śmietanę kremówkę, szczyptę kardamonu oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy cukier puder i wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę.
Jeśli będzie zbyt mocne, dodajemy odrobinę wody.
Po wyciągnięciu z piekarnika, bułki przekładamy lekką bitą śmietanką. Aby ją przygotować, do miksera wrzucamy śmietanę kremówkę, dodajemy cukier i wszystko ubijamy.
Na koniec należy skroić wierzchy bułek, wybrać miąższ ze środka, by zrobić miejsce na masę marcepanową. Bułeczki nafaszerować masą marcepanową, a na wierzch nałożyć bitą śmietanę i przykryć wierzchem bułki. Całość obsypać cukrem pudrem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE