Pieczona kaczka z sosem pomarańczowym

Pieczona kaczka z sosem pomarańczowym
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 28)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z kaczki
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 1 cała kaczka
  • 1 przekrojona na pół cebula
  • sól i pieprz
  • 500 ml wody
  • 1 pomarańcza
  • ćwierć filiżanki cukru
  • ćwierć filiżanki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżeczki likieru pomarańczowego
  • 100 g masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Odkroić skrzydła i szyję. Związać kaczkę przekładając jej nogi przez nacięcia w skórze. Do wnętrza kaczki włożyć cebulę. Całość przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć kaczkę na kratkę umieszczoną w brytfannie. Piec około godziny.
W małym rondelku zagotować wodę. Obrać pomarańczę i usunąć ze skórki białą część. Oczyszczoną skórkę gotować przez 15 minut.
Szyję i skrzydła umieścić w garnku. Dodać pozostałe składniki bulionu. Gotować przez godzinę.
Do rozgrzanego garnka wsypać cukier. Kiedy powstanie dymiący karmel wlać ocet i filiżankę przygotowanego wcześniej bulionu. Dokładnie wymieszać. Kiedy sos zacznie się pienić, wlać likier. Zdjąć garnek z ognia i mieszając stopniowo dodawać masło. Dołożyć posiekaną, zblanszowaną skórkę pomarańczy. Podawać kaczkę z sosem, udekorowaną wykrojonymi cząstkami pomarańczy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA