Pierś z kaczki z rumianą skórką w sosie z czerwonego wina, balsamico i daktyli z glazurowanymi warzywami i ziemniaczanym pure

Pierś z kaczki z rumianą skórką w sosie z czerwonego wina, balsamico i daktyli z glazurowanymi warzywami i ziemniaczanym pure
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Dietosfera (odc.1)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania dietetyczne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Ilość osób:
2
Kaloryczność:
1915 kcal.

Składniki:

Sos daktylowy

  • 2 łyżki cukru
  • 1 kieliszek półsłodkiego wina
  • 60 ml octu balsamico
  • 200 g suszonych daktyli

Puree z ziemniaków

Kalkulator wag i miar

Przepis

Piersi oczyszczamy i lekko nacinamy skórę. Skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą, pieprzem, otartą skórką z cytryny oraz gałązkami tymianku. Odstawiamy na noc do marynowania. Zamarynowane piersi smażymy ok. 15 min na patelni bez tłuszczu do zrumienienia, zaczynając od strony ze skórą. Pilnujemy, by mięso pozostało soczyste. Przed podaniem kroimy pierś w plastry.


Przygotowanie sosu
Na patelni karmelizujemy cukier, zalewamy winem i dodajemy daktyle. Gotujemy ok. 3-4 minut. Na końcu doprawiamy octem balsamicznym, solą i pieprzem. Gotujemy aż sos zgęstnieje.

Przygotowanie puree
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po odcedzeniu ubijamy dodając masło, mleko, sok z cytryny i oliwę z oliwek, aż powstanie kremowe, gładkie puree. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanie warzyw
Warzywa oczyszczamy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 2-3 minut. W garnuszku rozpuszczamy masło następnie dodajemy miód i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy odcedzone warzywa i podgrzewamy razem ok. 2 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE