Zupa krem z dyni o aromacie imbiru z prażonymi pestkami

Zupa krem z dyni o aromacie imbiru z prażonymi pestkami
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Spalony? (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania dietetyczne, Dania z dyni

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Selera naciowego, oddzielić od siebie i opłukać. Jedną część selera pokroić w małe kawałki, a pozostałe części pozostawić jako dodatek do zupy. Imbir obrać i drobno pokroić. Pozostałe jarzyny opłukać i obrać do oddzielnych miseczek, a następnie pokroić w drobne kawałki. Do garnka dać oliwę z oliwek i nastawić do grzania. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić pokrojoną cebulę i pora, a następnie podsmażyć na złoty kolor. Do podsmażonych jarzyn dodać pokrojone wcześniej, marchew, selery, imbir, ziemniaki i podsmażać przez 5 minut cały czas mieszając. Do całości dodać dynię i ponownie podsmażać przez 5 minut, a następnie całość zalać wodą i gotować na wolnym ogniu do momentu rozgotowania się jarzyn. Gdy jarzyny będą już gotowe, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie zmiksować w jednolitą masę. Całość przecedzić przez drobne sito i ponownie nastawić do zagotowania. Do gotującego kremu dodać mleko i ponownie zagotować. Pestki dyni delikatnie podprażyć na suchej patelni. Gotową zupę podawać z pestkami dyni, skropioną olejem z pestek dyni i kawałkami selera naciowego.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE