Czipsy z warzyw

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania na karnawał i imprezę, Dania dietetyczne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Przygotowanie:
Składniki:2 marchewki
4 małe buraki
2 pasternaki
litr oleju z pestek winogron
sól i pieprz
Przygotowanie:
Obrać warzywa i pokroić na cienkie plasterki, najlepiej krajarką. Rozgrzać olej do skwierczenia, do 175ºC. Smażyć czipsy partiami, lekko mieszając w chwili wrzucania, żeby się nie sklejały. Kiedy stają się chrupkie, po 2 – 3 minutach, wyjąć na papierowy ręcznik do odsączenia. Od razu posolić i popieprzyć.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dania na karnawał i imprezę
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze