Massaman curry

Massaman curry
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

  • Pasta:
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kuminu
  • ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łupiny kardamonu
  • ½ laski cynamonu
  • ½ gwiazdki anyżu
  • 1 szalotka, przekrojona na pół
  • 2 ząbki czosnku, obrane, w całości
1 łodyga trawy cytrynowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki sosu sambal oelek
Curry:
  • 200 g boczniaków
  • olej do smażenia
  • 34 łyżki oleju do smażenia
  • ¼ szklanki orzeszków ziemnych
  • 2 ziemniaki (300 g)
  • 3 szalotki
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • ¼ szklanki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ - 1 łyżka soku z limonki
  • 12 łyżeczki cukru

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Zacząć od przygotowania pasty curry. Mocno rozgrzać małą patelnię i po kolei prażyć przyprawy, do momentu, aż zaczną intensywnie pachnieć. Na koniec na tej samej suchej patelni podprażyć szalotkę oraz czosnek. 

Do młynka wsypać wszystkie przyprawy, dokładnie zmielić na proszek i odsypać do miseczki. Trawę cytrynową pokroić na bardzo cienkie plasterki, wrzucić do młynka wraz z solą i zmielić. Przełożyć zmieloną trawę do blendera, dodać szalotkę, czosnek oraz zmielone wcześniej przyprawy i ponownie zmielić. Do powstałej pasty dodać sambal i zmiksować na gładko. 

Boczniaki pokroić na mniejsze kawałki, a na dużej patelni mocno rozgrzać olej. Włożyć pokrojone grzyby, nie mieszać i podsmażać przez 3 minuty. Po tym czasie zamieszać, smażyć kolejne 2 minuty i zdjąć grzyby z patelni. 

Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę, szalotki pokroić wzdłuż na ósemki. Do patelni, na której smażyły się boczniaki, dodać więcej oleju i porządnie go rozgrzać, a następnie dodać orzeszki. Smażyć przez 1 minutę, po czym dodać pastę curry i smażyć kolejne 2–3 minuty, do momentu, aż będzie intensywnie pachnieć i bulgotać. Dodać ziemniaki oraz szalotki i smażyć, mieszając, przez 3–4 minuty.

Dodać obsmażone wcześniej boczniaki i stopniowo wlewać mleczko kokosowe, nieustannie mieszając. Smażyć przez 2–3 minuty, po czym dodać wodę, sos sojowy oraz cukier i gotować na dużym ogniu przez 8–10 minut, aż ziemniaki zmiękną. Podawać z ulubionym ryżem lub tak jak w południowej Tajlandii – z plackami typu naam czy roti. 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE