Boczniaki z tajską bazylią

Boczniaki z tajską bazylią
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 300 g boczniaków lub świeżych grzybów shiitake
  • olej
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • duża garść tajskiej bazylii
  • czarny lub biały pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Czosnek i chili posiekać, z chili warto wyjąć pestki. Boczniaki lub shiitake pokroić na mniejsze kawałki wzdłuż blaszek.

Na dnie woka lub patelni lekko rozgrzać olej, dodać czosnek z chili i smażyć kilka sekund. Kiedy wszystko zacznie się smażyć dodać boczniaki i nie mieszać. Dopiero po kilkunastu sekundach zamieszać i pozwolić smażyć z drugiej strony.

Do lekko przesmażonych grzybów wlać obydwa rodzaje sosu sojowego, cukier i od tego momentu mieszać intensywnie. Kiedy sos odparuje wrzucić garść tajskiej bazylii, wymieszać i przełożyć na talerz. Podać posypane pieprzem.

Porady:
Sekretem tego dania jest niesamowicie intensywny balans smaku. Grzyby są intensywnie słodko – słone, wyraźnie pikantne i mają wspaniały aromat bazylii. Dobrze smakują z ryżem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE