Wege curry Jakubiaka

Wege curry Jakubiaka
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Tajlandię i Kambodżę (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Gulasze
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

  • kostka smażonego lub świeżego tofu
  • ½ puszki owoców chlebowca lub kilka kawałków świeżego
  • 500 ml gęstego mleczka kokosowego
  • garść pokrojonych pomidorków koktajlowych
  • garść posiekanej kolendry
  • Pasta curry:
  • 2 cebulki szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili czerwone
  • trochę liści pandamu mrożonego lub sporo kolendry
  • 2 trawy cytrynowe
  • kawałek korzenia galangalu lub imbiru
  • 5 liści kaffiru
  • 2 łyżki oleju

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od pasty. Cebulki, czosnek, papryczki i liście wrzuć do miksera i dodaj olej. Zmiksuj na pastę. Możesz też je utrzeć w moździerzu.

Trawę, kaffir i galangl drobno posiekaj i przesmaż na oleju w woku. Dodaj pastę i smaż, aż uzyskasz intensywny aromat.

Do przesmażonej pasty dodaj pokrojone tofu, chlebowiec i wlej mleko. Gotuj, aż zgęstnieje. Na końcu połącz z pomidorkami i kolendrą.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA