Prażony ryż - podstawa tajskiej kuchni

Prażony ryż - podstawa tajskiej kuchni
Oceń przepis:
79 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu, dowolnego

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Ryż dokładnie opłukać. Następnie osuszyć.
Rozgrzać dużą patelnię lub woka. Wsypać ryż i prażyć na małym ogniu przez 12 - 18 minut do czasu, aż zrobi się złoty. Wtedy rozgnieść go przy pomocy moździerza, blendera lub wałka. Przesypać do słoiczka i przechowywać nawet przez rok.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE