Zupa grzybowa tom yum

Zupa grzybowa tom yum
Oceń przepis:
46 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie, Dania z grzybów
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

  • Wywar:
  • 2,5 szklanki wody
  • 3 - 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 - 3 papryczki chili
  • ½ trawy cytrynowej
  • 3 plasterki imbiru
  • 4 liście kaffiru
  • kilka łodyżek kolendry, posiekanych
  • ½ - 1 łyżeczki cukru
400 g grzybów, na przykład boczniaków lub kań

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Najpierw przygotować wywar. Wybraną ilość papryczek chili posiekać, a trawę cytrynową pokroić na plasterki. Dodać do garnka razem z pozostałymi składnikami na wywar, przykryć i gotować 15 - 30 minut. Grzyby pokroić na paseczki, szalotki posiekać. Po upływie odpowiedniego czasu dodać je do garnka razem ze szczyptą soli i gotować 5- 8 minut. Na koniec zupę doprawić limonką, podawać z kolendrą i szczypiorem. Porady: To stara wersja zupy tom yum, tradycyjnie robiło się ją bez kokosowego mleka. Jeśli jednak przepadacie za wersją z kokosowym mleczkiem, możecie wlać jedną małą puszkę (165 ml) i dodać wtedy odrobinę więcej chili oraz limonki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE