Gulasz z zakwasem na żur, resztkami wędlin i warzyw

Gulasz z zakwasem na żur, resztkami wędlin i warzyw
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Bez reszty. Kuchnia Zero Waste
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Gulasze, Dania z resztek

Składniki:

  • szklanka wędlin lub mięsa po obiedzie lub kiełbasy
  • szklanka warzyw
  • cebula, obrana i pokrojona w pióra
  • 2 ząbki czosnku, starte na małych oczkach
  • 2 jajka ugotowane
  • olej rzepakowy
  • 500 ml zakwasu na żur
  • 250 ml śmietany 30%
  • łyżka tartego chrzanu
  • 2 łyżki majeranku
  • sól
  • czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na oleju rzepakowym podsmaż cebulę i czosnek, aż się zarumienią.

Następnie dodaj wędliny/mięsa oraz warzywa, podsmaż przez ok. 5 min.

Całość zalej żurem i śmietaną, gotuj przez ok. 15 min na małej mocy kuchenki.

Dodaj opcjonalnie tarte jajko, chrzan oraz majeranek, dopraw solą i czarnym pieprzem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA