Gulasz z zakwasem na żur, resztkami wędlin i warzyw

Oceń przepis:
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Bez reszty. Kuchnia Zero Waste
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Gulasze, Dania z resztek
Składniki:
- szklanka wędlin lub mięsa po obiedzie lub kiełbasy
- szklanka warzyw
- cebula, obrana i pokrojona w pióra
- 2 ząbki czosnku, starte na małych oczkach
- 2 jajka ugotowane
- olej rzepakowy
- 500 ml zakwasu na żur
- 250 ml śmietany 30%
- łyżka tartego chrzanu
- 2 łyżki majeranku
- sól
- czarny pieprz
Przygotowanie:
Na oleju rzepakowym podsmaż cebulę i czosnek, aż się zarumienią.
Następnie dodaj wędliny/mięsa oraz warzywa, podsmaż przez ok. 5 min.
Całość zalej żurem i śmietaną, gotuj przez ok. 15 min na małej mocy kuchenki.
Dodaj opcjonalnie tarte jajko, chrzan oraz majeranek, dopraw solą i czarnym pieprzem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania z resztek
Gulasze
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE
Komentarze