Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Gulasz wieprzowy z pieczarkami
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Gulasze, Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka mielonych, suszonych grzybów
  • 700 g pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • smalec do smażenia
  • mąka do obtoczenia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • nać pietruszki do podania
  • 2 łyżki śmietany 18-22%
  • 3 łyżki sosu sojowo-grzybowego
  • 2 łyżki masła
  • ok. 500 ml bulionu np. drobiowego

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Łopatkę kroimy na spore kawałki, wycinając przy okazji twarde błony, tłuszcz zostawiamy. Doprawiamy mięso solą, skrapiamy połową sosu sojowego i oprószamy pieprzem.

Na dużej patelni rozgrzewamy smalec, a kawałki mięsa obtaczamy w mące. Partiami przesmażamy mięso na mocnym ogniu, jak będą rumiane przekładamy je do dużego garnka. Postępujemy tak, aż całe mięso zostanie obsmażone z każdej strony.

Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, a pieczarki na ćwiartki. Na patelni po mięsie rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i podsmażamy ją krótko, jak lekko zmięknie dodajemy do niej pieczarki i posypujemy pudrem z grzybów. Przesmażamy na dość dużym ogniu, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Do garnka z mięsem przekładamy zawartość patelni, dolewamy bulion tak by przykrył mięso, wrzucamy listek laurowy, ziele, czosnek i pod przykryciem gotujemy ok. 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dolewamy pozostały sos sojowy i jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dodajemy śmietanę, mieszamy i serwujemy z dużą porcją poszatkowanej drobno natki pietruszki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE