Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • blat na mazurek
  • 100 g masła
  • 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • 60 g cukru
  • łyżeczka soli
  • 150 g migdałów
  • polewy: czekoladowa i cytrynowa

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Przepis na mazurek kajmakowy jest bardzo prosty. 2 puszki skondensowanego mleka słodzonego gotuj w wodzie przez 6 godzin na kajmak. Migdały sparz i zdejmij z nich skórkę. Na patelnię wrzuć cukier, gdy się skarmelizuje dodaj migdały. Stale mieszając dodaj kajmak. Pogotuj wszystko przez kilka minut. Zdejmij z palnika i wmieszaj do niego zimne masło, sól oraz kieliszek brandy. Masę wlej na mazurek, gdy przestygnie dekoruj polewą czekoladową i cytrynową oraz obranymi migdałami. To jeden z wielu przepisów na mazurek wielkanocny, który z pewnością się uda.

© Jacek Sikora

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE