Mazurek chałwowy

Mazurek chałwowy zobacz Mazurek chałwowy 2018-08-13 12:58:26
Mazurek chałwowy
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.40

Składniki:

  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ⅓szklanki zimnego oleju kokosowego
  • 2 łyżki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 - 3 łyżki lodowatej wody
Krem:
  • ½ szklanki tahiny
  • ¼ szklanki soku pomarańczowego
  • ¼ szklanki syropu z agawy lub innego
  • łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • szczypta soli
  • oraz do ozdobienia: granat, pistacje i pokruszona chałwa
Przygotowanie:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Przygotować spód mazurka: wszystkie składniki poza wodą włożyć do małego pojemniczka blendera lub posiekać przy pomocy noża. Następnie dodać wodę, krótko ponownie zblendować, a ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienki, prostokątny placek. Przyciąć do pożądanego kształtu i tak przygotowane wstawić do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Spód wyjąć z lodówki i przenieść na blachę do pieczenia, nakłuć na całej powierzchni widelcem, a następnie wsunąć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 18 – 20 minut.
Przygotować krem: wszystkie składniki na krem włożyć do miski i wymieszać dokładnie trzepaczką – jeśli zrobią się grudki lub będzie za gęsty dodać więcej soku pomarańczowego. Krem na początku jest dość rzadki, ale po chwili gęstnieje.
Na upieczonym, wystudzonym spodzie rozsmarować krem, następnie udekorować mazurek chałwą, pistacjami i ziarenkami granatu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE