Tosty francuskie z białą fasolką, skórką z cytrusów i olejem dyniowym

Tosty francuskie z białą fasolką, skórką z cytrusów i olejem dyniowym
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania z resztek
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 4 kromki chleba (jakiegokolwiek)
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki mleka
  • ¾ szklanki małej, białej fasolki
  • 1 łyżka listków rozmarynu
  • 1 łyżka mieszanki skórki z cytryny i pomarańczy
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki oleju dyniowego
  • 1 łyżka nasion kopru
  • 1 ząbek czosnku, starty na tarce
  • szczypta soli himalajskiej
  • czarny pieprz, świeżo mielony
  • olej rzepakowy

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Fasolkę zalej zimną wodą i odstaw na noc, lub zalej wrzątkiem i odstaw na kilka godzin, (ok. 5 h). Wylej wodę z fasolki, zalej nową w ilości 2 szklanek, dodaj łyżeczkę soli i  łyżkę nasion kopru. Gotuj około 30 min. Słonecznik upraż na suchej patelni.

Mleko wymieszaj z jajkami, dopraw solą. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Kromki chleba zamocz w mieszance mleka z jajkiem, smaż z dwóch stron do momentu, aż się zarumienią.

Ciepłą fasolkę wymieszaj z rozmarynem, skórkami cytrusów, czosnkiem, słonecznikiem i olejem dyniowym. Dopraw wszystko solą oraz czarnym pieprzem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE