Tosty francuskie z białą fasolką, skórką z cytrusów i olejem dyniowym

Oceń przepis:
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania z resztek
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 4 kromki chleba (jakiegokolwiek)
- 2 jajka
- ¾ szklanki mleka
- ¾ szklanki małej, białej fasolki
- 1 łyżka listków rozmarynu
- 1 łyżka mieszanki skórki z cytryny i pomarańczy
- 2 łyżki słonecznika
- 2 łyżki oleju dyniowego
- 1 łyżka nasion kopru
- 1 ząbek czosnku, starty na tarce
- szczypta soli himalajskiej
- czarny pieprz, świeżo mielony
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Fasolkę zalej zimną wodą i odstaw na noc, lub zalej wrzątkiem i odstaw na kilka godzin, (ok. 5 h). Wylej wodę z fasolki, zalej nową w ilości 2 szklanek, dodaj łyżeczkę soli i łyżkę nasion kopru. Gotuj około 30 min. Słonecznik upraż na suchej patelni.
Mleko wymieszaj z jajkami, dopraw solą. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Kromki chleba zamocz w mieszance mleka z jajkiem, smaż z dwóch stron do momentu, aż się zarumienią.
Ciepłą fasolkę wymieszaj z rozmarynem, skórkami cytrusów, czosnkiem, słonecznikiem i olejem dyniowym. Dopraw wszystko solą oraz czarnym pieprzem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania z resztek
Kuchnia międzynarodowa
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze