Gulasz z pieczonej wieprzowy z pieczarkami na kotlecikach z gotowanych ziemniaków

Gulasz z pieczonej wieprzowy z pieczarkami na kotlecikach z gotowanych ziemniaków
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Gulasze, Dania z wieprzowiny
Ilość osób:
4

Składniki:

  • ok. 400 g upieczonej wieprzowiny
  • 8 pieczarek
  • 1 czubata łyżka mielonych, suszonych grzybów
  • 300 ml śmietany 12 lub 18%
  • ok. 250 ml wody lub lekkiego bulionu
  • sól
  • pieprz
  • ½ pęczka koperku
  • 1 łyżka masła
Kotleciki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki zaraz po ugotowaniu w mundurkach obieramy i przeciskamy przez praskę.

Pieczeń kroimy w kawałki, a pieczarki w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki i smażymy, doprawiamy solą, pieprzem i suszonymi grzybami. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso i razem przesmażamy, po czym podlewamy wodą lub bulionem.

Do ziemniaków dodajemy jaja i mąkę, doprawiamy solą i wyrabiamy gładkie ciasto. Odrywamy po kawałku, formujemy w dłoniach duże kulki i spłaszczamy je. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym smalcu lub oleju. Do smażących się pieczarek z mięsem dolewamy trochę wody, następnie zahartowaną śmietankę i dodajemy koperek. Gulasz serwujemy z ziemniaczanymi kotlecikami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA