Schab duszony w sosie miodowo-migdałowym

Schab z migdałami zobacz Schab z migdałami 2018-06-19 13:01:07
Schab z migdałami
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • ok. 500 g schabu
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • ok. 25 g migdałów w płatkach (ok. 2 łyżek)
  • skórka z ½ cytryny
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • sól
  • pieprz
  • mielona kolendra ok. 1 łyżeczki
  • cynamon ok. 1 łyżeczki
  • (woreczek ryżu do podania)

Kalkulator wag i miar

Przepis

Schab kroimy w plastry ok. 2 cm. Mieszamy cynamon, kolendrę, sól i pieprz. Obtaczamy schab w przyprawach. Rozgrzewamy olej na patelni i obtaczamy kawałki schabu w mące, nadmiar strzepujemy i od razu smażymy krótko. Ściągamy z patelni. Na drugiej patelni prażymy migdały, dodajemy 1 łyżkę masła, dolewamy sok z cytryny, skórkę startą na tarce i miód. Chwilę razem gotujemy tworząc sos. Przerzucamy schab i krótko razem podgrzewamy. Serwujemy z ryżem lub makaronem obsypane natką pietruszki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE