Boczek w sosie z natki pietruszki

Boczek w sosie z natki pietruszki
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

Do przybrania
  • listki natki pietruszki, kwiaty rukwieli morskiej

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Boczek pokroić na plastry o grubości 0,5 cm. Usmażyć na złoto na gorącej patelni, posolić do smaku. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
W rondlu rozpuścić masło i wsypać mąkę. Wlać mleko partiami, cały czas roztrzepując. Zostawić sos na małym ogniu na 15 minut, wymieszać z posiekaną natką, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Mieszać sos często, gdyż łatwo się przypala.
Podawać plastry smażonego boczku z ziemniakami i sosem pietruszkowym, przybrane listkami natki i kwiatami rukwieli morskiej.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE