Boczek w sosie z natki pietruszki

Boczek w sosie z natki pietruszki
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

Do przybrania
  • listki natki pietruszki, kwiaty rukwieli morskiej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Boczek pokroić na plastry o grubości 0,5 cm. Usmażyć na złoto na gorącej patelni, posolić do smaku. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
W rondlu rozpuścić masło i wsypać mąkę. Wlać mleko partiami, cały czas roztrzepując. Zostawić sos na małym ogniu na 15 minut, wymieszać z posiekaną natką, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Mieszać sos często, gdyż łatwo się przypala.
Podawać plastry smażonego boczku z ziemniakami i sosem pietruszkowym, przybrane listkami natki i kwiatami rukwieli morskiej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA