Najprostszy stri fry z kiełków

Najprostszy stri fry z kiełków
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

  • 100 g tofu
  • olej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 chili
300 g kiełków fasolki mung
  • pół pęczka szczypioru
  • 2-3 łyżeczki sosu sojowego
Do podania:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Na dnie patelni lub woka rozgrzać 5 - 6 łyżek oleju – spokojnie, nadmiar potem odlejemy. Tofu pokroić w grubą kostkę i dodać do patelni, smażyć na złoto ze wszystkich stron przez 5 - 6 minut. Tofu powinno być rumiane i równo przysmażone, wtedy zdjąć je z woka na papierowy ręcznik i zostawić. Z woka odlać prawie cały olej.

Czosnek i chili pokroić w cienkie paski, szczypior pokroić w 3 cm kawałki. Na pozostałej niewielkiej ilości oleju krótko smażyć czosnek i chili, gdy zacznie pachnieć dodać kiełki, szczypior i tofu. Krótko wymieszać, wlać sos sojowy, a gdy odparuje przełożyć na dwa talerze i każdą porcję porządnie obsypać grubo mielonym czarnym pieprzem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE