Gryczanka z masłem orzechowym

Gryczanka z masłem orzechowym zobacz Gryczanka z masłem orzechowym 2018-06-04 15:28:01
Gryczanka z masłem orzechowym
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • ¾ wody
  • 8 daktyli
  • 3 śliwki
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • ⅛ łyżeczki goździków
  • ⅛ łyżeczki gałki
  • sól
  • ½ szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki masła orzechowego
do podania: powidła śliwkowe, syrop klonowy, orzechy laskowe

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Kaszę dokładnie opłukać.
Włożyć do małego rondelka, dodać wodę, pokrojone daktyle, śliwki, przyprawy oraz łyżeczkę masła orzechowego. Gotować pod przykryciem przez 15 minut.
Kiedy kasza będzie miękka, dodać mleko roślinne, więcej masła orzechowego i podgrzewać jeszcze 3 - 5 minut. Podawać z syropem oraz powidłami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE