Tzatziki z migdałami

Oceń przepis:
Przygotował:
Iwona Zasuwa
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Składniki:
- 1 długi ogórek zielony
- ¾ szklanki blanszowanych migdałów
- kilka łyżek soku z cytryny (do smaku)
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek oregano, kopru, szczypiorku lub natki pietruszki (do wyboru)
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- woda
Przygotowanie:
Migdały namocz na noc, odlej wodę, zmiksuj na gładko z dodatkiem ząbka czosnku, soku z cytryny i świeżej wody do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany.
Dalej postępuj tak jak przy przyrządzaniu tradycyjnych tzatzików: zetrzyj obranego ogórka na tarce o dużych oczkach, dodaj zioła, oliwę, dopraw do smaku i wstaw do lodówki by się składniki "przegryzły".
Dalej postępuj tak jak przy przyrządzaniu tradycyjnych tzatzików: zetrzyj obranego ogórka na tarce o dużych oczkach, dodaj zioła, oliwę, dopraw do smaku i wstaw do lodówki by się składniki "przegryzły".
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze