Tzatziki z migdałami

Tzatziki z migdałami
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Iwona Zasuwa

Seria kulinarna:
Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

Składniki:

  • 1 długi ogórek zielony
  • ¾ szklanki blanszowanych migdałów
  • kilka łyżek soku z cytryny (do smaku)
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek oregano, kopru, szczypiorku lub natki pietruszki (do wyboru)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • woda

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Migdały namocz na noc, odlej wodę, zmiksuj na gładko z dodatkiem ząbka czosnku, soku z cytryny i świeżej wody do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany.
Dalej postępuj tak jak przy przyrządzaniu tradycyjnych tzatzików: zetrzyj obranego ogórka na tarce o dużych oczkach, dodaj zioła, oliwę, dopraw do smaku i wstaw do lodówki by się składniki "przegryzły".

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE