Warzywa au vin

Warzywa au vin zobacz Warzywa au vin 2018-06-04 15:27:56
Warzywa au vin
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 250 g cebuli szalotki
  • 450 g korzenia pietruszki / 4 szt.
  • 500 g marchewki / 4 szt.
  • 150 g buraka / 1 szt.
  • olej
  • 2 - 3 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • 1,5 łyżki mąki
1 butelka wina czerwonego wytrawnego, lekkiego i nienajgorszego!
do podania: bagietka

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Pieczarki pokroić na połówki. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pieczarki i smażyć nie mieszając przez 6 - 8 minut czyli do momentu, aż pieczarki się zezłocą. Wtedy wyjąć z garnka i przełożyć na talerz.

Warzywa korzeniowe obrać i pokroic na grube kawałki, cebulki obrać i pokorić na połówki lub ćwiartki. Do garnka w razie potrzeby dodać więcej oleju, wrzucić wszystkie warzywa i brązowić je przez 10 - 15 minut. Na koniec dodać sos sojowy, cukier oraz paprykę wędzoną i smażyć ostatnią minutę. Zdjąć warzywa i odłożyć na bok.

Na dno garnka dodać łyżkę mąki i wymieszać z aromatycznym tłuszczem tworząc zasmażkę. Wtedy wlać wino, koncentrat oraz wszystkie przyprawy i zagotować skrobiąc delikatnie dno garnka. Do gotującego się wina dodać warzywa, garnek przykryć i gotować przez 15 - 20 minut. Na sam koniec dodać grzyby, w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem i podawać z bagietką.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE