Stefanka z buraków i koziego sera podawana z majerankowym pesto

Stefanka z buraków i koziego sera podawana z majerankowym pesto
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.10
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 4 średniej wielkości buraki
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki cukru
  • 30 dag twardy kozi ser z Eufeminowa (z podpuszczki
  • nie twaróg)
  • sól
  • pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wszystkie składniki oprócz oliwy, włożyć do blendera i zmiksować. Delikatnie wlewać oliwę, wymieszać z masą pesto. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Buraki umyć i bez obierania obłożyć folią aluminiową. Piec ok. 1 godzinę. Buraki będą gotowe, gdy uda się je bez problemu nakłuć widelcem. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, obrać i pokroić w dość cienkie plastry (ok. 0,5 cm grubości) - nie wyrzucać folii aluminiowej, za chwilę się przyda. W garnku z grubym dnem rozgrzać ocet z cukrem - powstały syrop gotować przez chwilę na małym ogniu. Po kolei zanurzać pokrojone plastry buraków, dusić przez 1 minutę po jednej stronie, przerzucić na drugą, również na minutę. Buraki wyjąć na folię, przestudzić. Można też przechowywać je w takie formie w lodówce. Ser pokroić na plastry grubości buraków, przekładać po kolei burak-ser-burak-ser-burak - stworzyć wieżyczkę z pięciu elementów. Okroić brzegi w dowolny kształt - kwadratu, trójkąta lub za pomocą wycinarki do ciastek - na zgrabny okrąg. Udekorować świeżym majerankiem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE