Sticky rice z truskawkami

Sticky rice z truskawkami
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • 1 ¼ szklanki ryżu kleistego, namoczonego w wodzie przez przynajmniej 6 godzin
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • ⅓ szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • oraz do podania: 500 g truskawek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotować spory garnek, którego średnica będzie podobna do średnicy durszlaka, tak aby durszlak można było położyć na garnku. W garnku zagotować dużo wody, ale nie na tyle, aby durszlak jej dotykał. Durszlak wyłożyć papierem do pieczenia i ponakłuwać w wielu miejscach.
Namoczony ryż odcedzić, zalać wodą, wypłukać i wodę odlać. Czynność powtórzyć trzy razy.
Gdy woda w garnku się zagotuje, ryż wrzucić do durszlaka wyłożonego ponakłuwanym papierem, przykryć pokrywką i gotować na parze do miękkości, czyli przez około 25 – 40 minut, co jakiś czas mieszając, aby równo się ugotował.
W tym czasie otworzyć puszkę mleczka kokosowego i odmierzyć z niego szklankę. Tę ilość wlać do małego garnka razem z cukrem oraz solą i podgrzewać aż do rozpuszczenia się cukru.
W osobnym rondelku zagotować pozostałe mleczko z solą i gotować na niedużym ogniu przez 5 – 6 minut, aby odparował nadmiar wody.
Ugotowany na parze gorący ryż przełożyć do miski i dodawać po łyżce ugotowanego mleczka z cukrem i solą, delikatnie mieszając silikonową szpatułą, aby całe wmasować w ryż i nie uszkodzić jego ziaren. Podawać z truskawkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA