Frykas z kurczaka z pieczarkami i groszkiem

Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam po pracy (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 600 g piersi kurczaka
- 200 g pieczarek
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 szklanka śmietanki UHT
- 3 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1 cebula
- ½ kostki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- ugotowany ryż
Przygotowanie:
Komentarze
wojcieszko 3 lata temu
Super przepis. Ja bardzo lubię wszystkie dania, które zawierają grzyby. Do tego dodałem trochę wywaru grzybowego Krakus i to jeszcze bardziej przesunęło akcent na smak grzybów.
RozMarynek 3 lata temu
Kapitalne i proste na szybką kolację.
jamb01 5 lat temu
super, oby więcej takich przepisów
T0MEK 5 lat temu
Frykasy bomba, tylko nie miałem groszku więc zrobiłem bez ;)
czezik78 5 lat temu
muszę wypróbować bo na zdjęciach frykas wygląda obłędnie.
Agnieszka Laskowska 6 lat temu
Pycha
cook_girl 8 lat temu
Zgadzam się z poprzednikiem. Smakiem nie powala i chyba na miano "frykasu" nie zasługuje, ale przygotowuje się dobrze i łatwo. Wygląda też ciekawie. Dzięki groszkowi sos stał się ciekawie zielony :) Reasumując: smakowało :)
akwamaryna011 10 lat temu
zdecydowanie lepiej wygląda niż smakuje - przyprawiony solą, pieprzem i gałką muszkatołową ma właściwie tylko temperaturę i konsystencję. chociaż wiadomo że po kurczaku ze śmietaną nie oczekuje się wyraźnego smaku, to ten przepis i tak mnie zdziwił.
Dania mięsne
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
gragatedi 2 lata temu
Szybkie , smaczne danie.