Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 200 g letniego mleka
  • 10 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 60 g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • białka do posmarowania
  • ½ łyżeczki soli
Masa makowa:
  • 50 g wyłuskanych orzechów laskowych
  • 50 g wyłuskanych orzechów włoskich
  • 150 g zmielonego suchego maku + 150 ml gorącego mleka (mak zalany mlekiem)
  • około 50 g miodu
  • 50 g pokruszonych ciastek

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier.

Dodać mąkę, roztrzepane jajka z żółtkami, i wymieszać na jednolitą masę.

Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i zagnieść ciasto przez 5-6minut. Po tym czasie dalej wyrabiając należy zacząć dodawać porcjami masło i dalej wyrabiać około 5-6 minut, aż ciasto będzie sprężyste i sztywne.

Ciasto przełożyć z powrotem do miski, zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, na około 1,5 godziny.  

W tym czasie przygotować masę makową. Mak wymieszać z miodem (należy go dodać tyle ile lubimy), rodzynkami i pokruszonymi ciasteczkami i posiekanymi orzechami.

Ponownie lekko zagnieść ciasto, przełożyć na lekko oprószoną powierzchnię i rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach 30x15 cm.

Farsz rozłożyć równomiernie na cieście zostawiając 2-3 cm wolnego wzdłuż dłuższego boku i posmarować tę cześć roztrzepanym białkiem. Wzdłuż tego boku zwinąć ciasto w roladę, tak, aby wolny koniec był na wierzchu. Przykleić go dokładnie do ciasta.

Ostrym nożem pokroić roladę na 3 cm kawałki. Ułożyć drożdżówki na blacie złączeniem do dołu. Rączką drewnianej łyżki mocno nacisnąć każdą z drożdżówek na środku, tak żeby środki drożdżówek lekko wysunęły się na boku.

Drożdżówki ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 40 minut. 

Rozgrzać piekarnik do 190º C.

Przed pieczeniem, posmarować każdą z drożdżówek rozbełtanymi białkami. Piec przez 20-25 minut.

 

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i prawie 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ za 49,99 zł/mies ZAMÓW ONLINE