Kurczak pieczony w domowym maśle orzechowym z sałatką z groszku i kaszy jęczmiennej

Pieczony kurczak
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 4 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • kurczak zagrodowy
  • 2 gruszki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 garści niesolonych orzeszków ziemnych
  • garść orzechów laskowych
  • limonka
  • Sałatka z zieloneg groszku i kaszy:
  • 3 garści groszku cukrowego
  • garść rukwi wodnej
  • łyżeczka czosnku liofilizowanego
  • garść kiełków groszku
  • pół szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżeczki sambalu
  • limonka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Orzechy laskowe upraż, zdejmij z nich skórkę i zmiksuj w blenderze razem z orzechami ziemnymi. Miksuj do momentu, aż uzyskasz orzechowe masło. Przygotuj farsz. Gruszki pokrój i skrop sokiem z limonki. Kurczaka nafaszeruj kawałkami owoców. Następnie posól go i natrzyj masłem orzechowym. Mięso piecz w 180 stopniach przez 30, maksymalnie 40 minut. Świetnym dodatkiem do kurczaka będzie zielona sałatka. Do miski wsyp sparzony groszek cukrowy, rukiew wodną, czosnek liofilizowany i ugotowaną jęczmienną kaszę perłową. Całość posyp kiełkami groszku. Sałatkę skrop sokiem z limonki, polej sambalem i sosem sojowym. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA