Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie zobacz Chleb na zakwasie 2018-06-19 12:26:49
Chleb na zakwasie
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Grzegorz Łapanowski

Seria kulinarna:
Ł'apetyt (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Zakwas

  • 100 ml wody
  • 100 g mąki żytniej

Chleb

  • 4 łyżki zakwasu
  • 1/5 kg mąki żytniej razowej
  • 1/5 kg mąki pszennej (typ 500)
  • 400 ml ciepłej wody
  • sól
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżka pestek słonecznika

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Przepis na ten chleb domowy jest wyjątkowo prosty. Do miski przesiać oba rodzaje mąki, dodać wodę, sól i zakwas. Dosypać żurawinę, migdały i pestki, wszystko wyrobić bardzo dokładnie by powstało gładkie ciasto. Ciasto uformować i odstawić do wyrośnięcia na 8 godzin. Po tym czasie piec w temperaturze 170 stopni C, w piekarniku grzejącym od spodu. Chleb na zakwasie bardzo długo zachowuje świeżość. Ponadto chleb żytni na zakwasie jest zdrowy i bogaty w składniki odżywcze.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

loveme84 2 lata temu

Coś nie tak jest z tym przepisem ;/ Użyłam proporcji bazując na książce - 400ml wody i 500g mąki żytniej + 500g mąki pszennej i wyszło mi bardzo ciężkie ciasto trudne do wyrobienia - nie taka paćka jak na filmie. Zobaczymy czy jutro wyrosnie ale nie wróży to nic dobrego:(

Kasiakalkol 2 lata temu

Wspaniały chlebek, lecz z tego co widzę bardzo czasochłonny do wypieku. Ostatnio przerzuciłam się na ekologiczną żywność i tylko biopieczywo pojawia się w mojej kuchni. Ja do moich chlebków używam mieszanek firmy Gronpiek, zdrowych i ekologicznych w dodatku wszystkie składniki znajdują się w środku, a czas przygotowania i pieczenia jest krótki co bardzo mi odpowiada. Myślę że powinnyście też spróbować.

Kasiakalkol 2 lata temu

Widać, że masz spore doświadczenie. Piękny wyszedł Emotikon grin .Ja piekę domowy chlebek tylko z gotowych zestawów. Robi się go dużo prościej i szybciej a smak przypomina kuchnię mojej babci Koleżanka mi kiedyś poleciła jak byłam u niej w odwiedzinach. Zachwycała się nim, a ja nie mogłam uwierzyć, że to takie proste. Zestawy znalazłam na stronie domowychlebek . pl są tam także instrukcje do każdego rodzaju mąki. Warto kupić i spróbować!

tharkan 6 lat temu

Zastosowałem podane proporcje i wyszło mi strasznie twarde ciasto (w porównaniu do tego na filmie).

Kitty22 6 lat temu

Właśnie upiekłam chleb wg tego przepisu i wyszedł świetny!! A dodam, że to mój pierwszy chlebek :)

mercedes 6 lat temu

Bardzo ciekawy przepis:) Chcialbym wypróbować tylko jak długo ten zakwas ma się robic??? Pozdrawiam

monikha 6 lat temu

zrobilam ten chleb, no i chodzi o pół kg mąki żytniej i pół kg mąki pszennej,wyszedł smaczny, ale za mało dodalam soli więc mysle że łyżka będzie ok, piec ok godziny

benk 6 lat temu

W przepisie pod filmikiem jest 1/5 kg czyli 200g tez zwrócilem na to uwagę że coś tu nie gra.

mankala 6 lat temu

Witam,
mam wielką ochote upiec powyższy chleb, ale jest tu pewna nieścisłość pomiędzy "filmem" a przepisem zamieszczonym poniżej:)
W filmie jest mowa o dodawaniu po kilogramie mąki pszennej i kilogramie mąki żytniej razowe, natomiast w przepisie umieszczonym pod filmem piszecie Państwo że potrzeba po półtora kilograma każdej z mąki:)
Prosze o sprostowanie:) dziekuje z góry i pozdrawiam asia

olaer 7 lat temu

Chleb na zakwasie przedstawiony w tym przepisie powinno się piec około 1,5h. Sprawdziłam powyższy przepis wideo na domowy chleb i polecam ten sposób pieczenia.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 st i kładziemy ciasto na samym spodzie.
W temp. 220 st. chleb powinien się piec 15 min.
Zmniejszamy temperaturę do 190 st i pieczemy około 70-80 min w zależności od tego jak bardzo chcemy mieć chleb wypieczony.
Dla mnie to najlepszy przepis na chleb na zakwasie. Rodzina, goście będą zachwyceni jedząc taki tradycyjny chlebek.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE