Pierożki agnolos

Pierożki agnolos
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 45)
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • Ciasto:

  • 400 gr. mąki

  • 4 jaja
  • 4 łyżki stopionego masła
  • Sól

  • Farsz:

  • 1 łopatka jagnięca, ok. 1,5 kilo

  • 400 gr. szpinaku
  • 4 łyżki beszamelu
  • Parmezan
  • Ziarenka kminku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciasto: wysyp mąkę na stolnicy i zrób dołek; wbij do niego jaja.
2. Dodaj odrobinę wody, roztopione masło, sól i mieszaj, wyrabiając ciasto, żeby połączyć mąkę z resztą składników. Gdy ciasto jest elastyczne i jednorodne, odstaw na dwie godzinodne miejsce, przykrywając wilgotną ściereczką.
W tym czasie włóż łopatkę jagnięcą do garnka, zakryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C (z termooobiegiem).
Piecz 90 minut. Umyj i obierz szpinak.
Zblanszuj szpinak 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedź.
Przygotuj beszamel roztapiając 20 gr. masła z 20 gr. mąki i mlekiem. Dobrze osól i popierz.
Wyjmij łopatkę z piekarnika i ostudź ją.
Pokrój mięso i posiekaj robotem na duże kawałki.
Dodaj beszamel i szpinak. Odstaw.
Nalej do garnka trochę gorącej wody, żeby odzyskać sok z jagnięciny. Zredukuj na ogniu.
Przekrój kulę ciasta na 4 i rozwałkuj pierwszy kawalek (na cienką warstwę).
Przetnij placek na dwa w kierunku długości i odłóż.
Zrób małe kulki z farszu, używając do tego dwóch łyżeczek do kawy. Ułóż je na cieście, w takiej odległości, by móc zalepić wokół każdej kulki pieróg.
Nawilż ciasto pędzelkiem zamoczonym w wodzie i przykryj drugim paskiem ciasta.
Dociśnij ciasto do spodniej warstwy wokół każdej kulki farszu.
Nożem lub kółkiem do krojenia ciast wytnij kwadraciki wokół farszu.
Gotuj 3-4 minuty w lekko wrzącej wodzie.
Odcedź i rozłóż na talerze. Podlej sokiem z jagnięciny i posyp parmezanem oraz ziarenkami kminku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA