Focaccia
Oceń przepis:
358 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 10 g drożdży
  • 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 5 łyżek oliwy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 450 ml wody
Dodatki:
  • pomidorki cherry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • gałązki rozmarynu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W wodzie rozpuścić drożdże. Dodać mąkę, sól i wymieszać.

Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 6 - 8 min, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania dodawać oliwę z oliwek.

Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2 - 3 godz. do pierwszego wyrastania

Nasmarowanymi oliwą dłońmi przełożyć ciasto na naoliwioną blachę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm. Rozłożyć równomiernie na całej blasze i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

Naoliwionymi palcami zrobić wgłębienia w cieście. Ciasto polać oliwą.

Pomidorki i igiełki rozmarynu ułożyć na cieście.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 230º C, bez termoobiegu

Wstawić blachę do piekarnika i piec 15 - 20 min.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA