Rolady z indyka z pomidorami i oliwkami

Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
30 minut

Przepis



Składniki
8 sznycli z indyka o łącznej wadze 400g
pęczek bazylii
100 g zielonych i czarnych oliwek (bez pestek)
3 łyżki oliwy Extra Vergine
sól i pieprz

Sos
500g dojrzałych pomidorów (lub przecieru pomidorowego)
szalotka
pęczek bazylii
pęczek pietruszki
2 gałązki tymianku
4 łyżki oliwy Extra Vergine
sól i pieprz

Przygotowanie
Pomidory zanurzamy we wrzącej wodzie; odcedzamy, usuwamy skórę i nasiona, kroimy w grubą kostkę. Obieramy szalotkę i drobno siekamy. Myjemy pietruszkę, bazylię i tymianek i osuszamy. Na patelni podgrzewamy oliwę i smażymy do zeszklenia szalotkę z ziołami; dodajemy pomidory, szczyptę soli i pieprzu; gotujemy około 10 minut. W tym czasie lekko ubijamy sznycle z indyka. Myjemy oliwki, drobno kroimy i przekładamy do miseczki; dodajemy umytą, osuszoną i pokrojoną bazylię, łyżkę oliwy, szczyptę mielonego pieprzu i dokładnie mieszamy składniki. Przygotowane nadzienie nakładamy na plastry indyka, zwijamy w roladę i spinamy wykałaczką. Na patelni podgrzewamy pozostałą oliwę, układamy rolady, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy, aż nabiorą złotej barwy; dodajemy sos pomidorowy i gotujemy 10 minut na umiarkowanym ogniu. Podajemy ciepłe danie.

Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE