Tajskie zielone curry z pieczoną dynią piżmową, tofu i fistaszkami

Tajskie zielone curry z pieczoną dynią piżmową, tofu i fistaszkami
Oceń przepis:
71 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Jamie and Jimmy's Food Fight Club 5 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska
Ilość osób:
3

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa (1,2 kg)
  • olej arachidowy
  • 2 puszki (po 400 g) mleka kokosowego light
  • 400 g gotowanych warzyw kapustnych, jak brukselka, jarmuż, liście kapusty, brokuły
  • 350 g zwartego jedwabistego tofu
  • 75 g niesolonych fistaszków
  • olej sezamowy
  • 1 świeże czerwone chili
  • 2 limonki
Pasta curry:
  • 1 łyżeczka nasion kminu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 5 cm kłącza imbiru
  • 4 liście limonki kaffir
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 4 świeże zielone chili
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • pęczek kolendry
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej
  • 1 limonka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Dynię piżmową umyj, ostrożnie przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój na kliny. Ułóż w brytfance, natrzyj olejem arachidowym, posyp szczyptą soli morskiej i czarnego pieprzu. Piecz przez godzinę, aż dynia będzie miękka i złocista.

Przygotuj pastę. Podpraż nasiona kminu na suchej patelni przez 2 minuty, przesyp do malaksera. Dodaj pokrojone z grubsza ząbki czosnku, szalotki i imbir oraz liście limonki kaffir, 2 łyżki oleju arachidowego, sos rybny, chili (usuń szypułki), wiórki kokosowe i większość kolendry (wraz z łodyżkami). Zmiażdż trawę cytrynową, zdejmij wierzchnie warstwy, włóż do malaksera, wciśnij sok z limonki, po czym zmiksuj na pastę.

Na szeroką patelnię z grubym dnem wlej łyżkę oleju arachidowego, wstaw na średni ogień, wyłóż pastę curry i smaż przez 5 minut, regularnie mieszając, by uwolnić aromat. Wlej mleko kokosowe i pół puszki wody, podgrzewaj na małym ogniu przez 5 minut. Dołóż kawałki pieczonej dyni piżmowej, z grubsza pokrojone warzywa kapustne i zostaw na najmniejszym ogniu. Posól do smaku. Pokrój tofu w kostkę i obsmaż z każdej strony na osobnej patelni na średnim ogniu na oleju arachidowym na złoto.

Podawaj curry z kawałkami smażonego tofu, posypane fistaszkami i skropione olejem sezamowym. Rozrzuć po wierzchu pokrojone w poprzek chili i listki kolendry. Z boku umieść cząstki limonki, do skropienia. Świetnym dodatkiem do tego curry jest kleisty ryż.

Wskazówki

W tym przepisie rządzą warzywa, ale możesz też, rzecz jasna, dodać resztki pieczonego indyka czy kurczaka – też będzie pysznie.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA