Pascha polska

Pascha polska
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Gosia Molska

Seria kulinarna:
Babeczki wielkanocne (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 kg tłustego niekwaśnego twarogu
  • 120 g masła
  • 8 surowych żółtek
  • 350 g cukru pudru
  • 50 g rodzynek
  • łyżka koniaku
  • 50 g łuskanych orzechów laskowych
  • 50 g włoskich
  • 50 g migdałów
  • po 30 g suszonych fig i daktyli
  • 2 łyżki drobniutko pokrojonej smażonej skórki pomarańczowej
  • wiśnie z konfitury lub inne owoce kandyzowane do przybrania

Kalkulator wag i miar

Przepis

Umyte rodzynki sparzyć wrzątkiem, osączyć, ułożyć w miseczce, skropić koniakiem. Orzechy i migdały usiekać. Drobno pokroić daktyle i figi. W makutrze (lub mikserze) utrzeć masło na pianę i cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku i łyżce cukru. Do doskonale utartej masy maślanej dodawać
stopniowo ser, orzechy, migdały, figi i daktyle cały czas ucierając. Pod koniec ucierania dodać rodzynki, doskonale wymieszać. Gotową paschę zawinąć w ściereczkę, mocno ścisnąć włożyć na noc do lodówki. Przed podaniem ułożyć w ozdobnej salaterce udekorować kandyzowanymi owocami lub plasterkami brzoskwiń, kiwi albo cząstkami pomarańczy.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE