Pascha polska

Oceń przepis:
Przygotował:
Gosia Molska
- Seria kulinarna:
- Babeczki wielkanocne (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery, Potrawy wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 kg tłustego niekwaśnego twarogu
- 120 g masła
- 8 surowych żółtek
- 350 g cukru pudru
- 50 g rodzynek
- łyżka koniaku
- 50 g łuskanych orzechów laskowych
- 50 g włoskich
- 50 g migdałów
- po 30 g suszonych fig i daktyli
- 2 łyżki drobniutko pokrojonej smażonej skórki pomarańczowej
- wiśnie z konfitury lub inne owoce kandyzowane do przybrania
Przygotowanie:
Umyte rodzynki sparzyć wrzątkiem, osączyć, ułożyć w miseczce, skropić koniakiem. Orzechy i migdały usiekać. Drobno pokroić daktyle i figi. W makutrze (lub mikserze) utrzeć masło na pianę i cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku i łyżce cukru. Do doskonale utartej masy maślanej dodawać
stopniowo ser, orzechy, migdały, figi i daktyle cały czas ucierając. Pod koniec ucierania dodać rodzynki, doskonale wymieszać. Gotową paschę zawinąć w ściereczkę, mocno ścisnąć włożyć na noc do lodówki. Przed podaniem ułożyć w ozdobnej salaterce udekorować kandyzowanymi owocami lub plasterkami brzoskwiń, kiwi albo cząstkami pomarańczy.
stopniowo ser, orzechy, migdały, figi i daktyle cały czas ucierając. Pod koniec ucierania dodać rodzynki, doskonale wymieszać. Gotową paschę zawinąć w ściereczkę, mocno ścisnąć włożyć na noc do lodówki. Przed podaniem ułożyć w ozdobnej salaterce udekorować kandyzowanymi owocami lub plasterkami brzoskwiń, kiwi albo cząstkami pomarańczy.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Potrawy wielkanocne
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze