Pieczone burgery jaglano-buraczane z sałatką z ogórka i roszponki

Pieczone burgery buraczano-jaglane
Oceń przepis:
98 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 buraki
  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • sól
  • pieprz
Sałatka:
  • 1 ogórek
  • 1 paczka roszponki
  • kilka suszonych pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200º C.

Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do cebuli. Smażyć przez kilka minut. Przełożyć do miski.

Nasiona słonecznika, sezamu i czarnuszki podprażyć na patelni, aż zaczną pachnieć, dodać do miski. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi formować kotlety i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kotlet można lekko posmarować olejem, będzie bardziej chrupiący.

Wstawić do piekarnika, piec około 30 minut. Pod koniec można włączyć termoobieg, aby były bardziej chrupiące.

W tym czasie przy pomocy obieraczki do warzyw pokroić ogórka na paski, włożyć do miski, dodać do niego roszponkę i wymieszać. Dodać pokrojone suszone pomidory. Skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem.

Kotlety podawać z sałatką i np. z dipem z awokado z dnia poprzedniego.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA