Prosty smażony ryż po tajsku

Prosty smażony ryż po tajsku
Oceń przepis:
73 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

  • 4 - 5 boczniaków
  • pół cebuli
  • olej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu, najlepiej z wczoraj
  • 1 - 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki ciemnego sosu sojowego, opcjonalnie
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego
  • oraz do podania: szczypior, zielony ogórek i smażone szalotki, opcjonalnie

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Cebulkę pokroić w drobną kostkę, grzyby pokroić na grube kawałki. Na dnie woka rozgrzać olej, dodać grzyby oraz cebulę i smażyć przez 3 - 5 minut, do momentu, aż będą złote. Wtedy dodać sos sojowy i zamieszać.
Dodać ryż, wymieszać i wlać pozostałe składniki. Dokładnie mieszać i smażyć przez kilka minut, następnie zdjąć z patelni i podawać ze szczypiorem, ogórkiem i prażonymi szalotkami.

Porady:
Ten przepis to tylko przykład, potraktujcie go jako wskazówkę. Żeby zrobić dobry smażony ryż nie ważne są składniki, ale metoda – najpierw należy usmażyć dodatki, potem dodać do nich odrobinę sosu sojowego, potem ryż i sos sojowy oraz cukier w dobrych proporcjach, a na koniec całe danie podać ze świeżymi ziołami i dodatkiem czegoś chrupiącego. I tyle!
Często do smażonego ryżu używam po prostu cebuli albo resztki dowolnych warzyw – jedna pieczarka, kawałek marchewki albo garść groszku.
Jeśli nie macie smażonych szalotek, podajcie ryż z podprażonymi orzechami arachidowymi albo sezamem – cokolwiek chrupiącego się sprawdzi!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE