Marchewkowy gravlax

Marchewkowy gravlax zobacz Marchewkowy gravlax 2018-06-04 15:24:34
Marchewkowy gravlax
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • 2 duże marchewki / 500 g
  • olej
  • 1 łyżeczka wędzonej soli
  • 2 łyżki wrzątku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub lnianego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki kolendry
  • ½ łyżeczki octu winnego lub ryżowego
pęczek koperku

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Marchew zobierkować przy pomocy obieraczki, przełożyć do dużej formy i delikatnie skropić olejem. Piec przez 15 minut co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie przygotować składniki marynaty. Sól rozpuścić we wrzątku, dodać pozostałe składniki i odstawić.
Upieczoną marchew przełożyć do plastikowego pudełka, wlać marynatę i delikatnie, ale dokładnie natrzeć. Odłożyć na 1 - 2 dni do lodówki.
Po tym czasie podawać jak gravlaxa, czyli na półmisku z koprem i cytryną, w bajglu z hummusem, lub na pumperniklu z sosem musztardowym.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE