Zupa wielowymiarowa z makaronem z omletu i tatarem

Zupa wielowymiarowa z makaronem z omletu i tatarem
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię 2 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Zupa:
  • 1 porcja rosołowa z kurczaka
  • 1 nóżka z kurczaka
  • 2 skrzydełka kacze
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 goździk
  • 2-3 suszone grzyby
Omlet:
  • 3 jajka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szczypty soli
  • olej do smażenia
Tatar:
  • 200 g pieczarek
  • 200 g surowego łososia
  • 2 kawałki glonów nori do sushi

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 220º C. Mięso na wywar pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika pod górną grzałkę na 15 minut.
W tym czasie oczyścić warzywa.
Podpieczone mięso razem z płynem, który zebrał się na blaszce, przełożyć do szybkowaru, dodać warzywa i resztę składników wywaru. Zalać wodą, zamknąć i gotować 40 minut. Wywar odcedzić, mięso i warzywa można zalać ponownie wodą i ugotować drugi wywar. Będzie mniej aromatyczny, ale można go użyć do kolejnego dania.

Jajka rozbełtać na jednolitą, płynną masę. Sos sojowy, ocet ryżowy cukier i sól dokładnie wymieszać i dodać do jajek, wymieszać. Masę przelać do naczynia do odmierzania, aby łatwiej się nalewało.

Patelnię rozgrzać i nasmarować tłuszczem. Wylać pierwszą partię masy, tyle, żeby tworzyła cienką warstwę na patelni. Gdy jajka się zetną, zrolować omlet na jedną stronę patelni. Patelnię ponownie nasmarować olejem i wylać taką samą ilość masy, delikatnie podnieść zrolowany omlet na patelni, żeby masa wpłynęła pod niego. Gdy masa się zetnie, ponownie zrolować. Czynność powtarzać do wykorzystania masy. Ciepły omlet wyłożyć na matę do rolowania sushi i przy jej pomocy nadać pożądany kształt omletowi i pokroić go w plasterki.

Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć. Surowego łososia posiekać drobno na tatar i przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Glony nori pokroić nożyczkami na mniejsze kawałki.
Gotowy wywar mocno podgrzać. Do miseczek nałożyć odpowiednie dla każdego dodatki i zalać gorącym wywarem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE