Sałatka z karczochów z chrupiącymi langustynkami w sosie paprykowym

Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
35 minut

Składniki:

  • 4 karczochy
  • 12-16 langustynek
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łodygi zielonego selera (około 100g)
  • 1 czerwona papryka (około 150g)
  • 70g octu balsamicznego
  • 1 szalotka (lub ząbek świeżego czosnku)
  • 100ml oliwy z oliwek
  • kilka gałązek tymianku
  • skórka z połówki pomarańczy (tylko pomarańczowa część)
  • kilka gałązek bazylii
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Karczochy oczyszczamy, pozostawiając część łodyżki, zanurzamy w wodzie z odrobiną soku cytrynowego, odcedzamy i osuszamy, kroimy w cząstki. Smażymy przez kilka minut na patelni z niewielką ilością rozgrzanej oliwy, odrobiną tymianku, tak długo aż karczochy nabiorą kruchości, pod koniec skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny. Seler oczyszczamy, myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki, przekładamy do miski, dodajemy karczochy i kilka listów rozdrobnionej bazylii. Paprykę oczyszczamy z nasion i białych wewnętrznych włókien, myjemy i kroimy w kosteczkę. Na patelni podgrzewamy pozostałą część oliwy i smażymy do zeszklenia obraną i posiekaną szalotkę, dodajemy przygotowaną paprykę i krótko smażymy, podlewamy kilkoma łyżkami wody, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy przez 8-10 minut, dopóki papryka nie stanie się miękka. Przekładamy paprykę do miski, odstawiamy do schłodzenia. Dodajemy skórkę pomarańczową pokrojoną w cienkie paseczki, odrobinę tymianku, ocet balsamiczny i bazylię; miksujemy razem wszystkie składniki. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, to dodajemy sos powstały podczas duszenia oraz 2-3 łyżki oliwy, aż do uzyskania gładkiego sosu. Obieramy langustynki, myjemy i zanurzamy przez 20 sekund we wrzącej osolonej wodzie, odcedzamy i przekładamy na patelnię, smażymy, doprawiamy kilkoma kroplami soku z cytryny i odrobiną oliwy, solimy i pieprzymy, odstawiamy do ostygnięcia. Przyprawiamy sałatkę z karczochów oliwą, mieszamy i nakładamy na środek półmiska. Langustynki układamy na karczochach, a wokół nich nalewamy sos z papryki, dekorujemy według uznania aromatycznymi ziołami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE