Tajskie wegańskie curry

Oceń przepis:
Przygotował:
Vienio
- Seria kulinarna:
- Ślinotok (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
Składniki:
- cebula
- marchew
- cukinia
- pek choi
- czerwona papryka
- pół puszki mleka kokosowego
- sos sojowy
- natka kolendry
- łyżka pasty curry
- limonka
- duża szklanka brązowego ryżu
Przygotowanie:
Na rozgrzany olej w rondlu wrzucamy dużą szklankę brązowego ryżu. Wrzątek w ilości 2 szklanek dodajemy, kiedy ryż nabierze temperatury. Przykrywamy przykrywką i gotujemy na małym ogniu. W woku lądują pokrojone warzywa, które smażymy do momentu, aż się przyrumienią.
Dodajemy sos sojowy oraz pastę curry (jedną łyżkę stołową).
Dodajemy pół dużej puszki mleka kokosowego. Mleko momentalnie rozpuszcza się. Powstaje aromatyczny sos.
Dodajemy sok z połowy limonki. Ryż ląduje w misce. Sos podajemy oddzielnie, ozdobiony natką kolendry.
Dodajemy sos sojowy oraz pastę curry (jedną łyżkę stołową).
Dodajemy pół dużej puszki mleka kokosowego. Mleko momentalnie rozpuszcza się. Powstaje aromatyczny sos.
Dodajemy sok z połowy limonki. Ryż ląduje w misce. Sos podajemy oddzielnie, ozdobiony natką kolendry.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze